Vanaf 29 maart 2017.

Vlees- en Visfondue vanaf 2 personen. Het vlees wordt in dunne plakjes gesneden zodat het snel klaar is en de smaak van de bouillon goed in het vlees trekt. Vleesfondue in de (groente)bouillon is daarom zeer smaakvol, bovendien is het gezonder dan fonduen in olie, want bouillon is lichter verteerbaar en bevat minder calorieën. Bent u met zijn vieren, dan kunt u vlees- en visfondue combineren.

Fondue wordt geserveerd met diverse sausjes, frites en salade. Afhankelijk van de beschikbaarheid. Kinderfondue alleen mogelijk in combinatie met fondue voor de ouders. Reserveren is aan te raden. Op vrijdag en zaterdag is fondue pas mogelijk vanaf 20:00.

[pdfviewer width="750px" height="1000px" beta="true/false"]http://www.koekenbierabcoude.nl/wp-content/uploads/2017/04/Fondue-kaart-Koekenbier-.pdf[/pdfviewer]

Kaasfondue

De oorsprong van kaasfondue zou in de 18e eeuw uit noodzaak zijn ontstaan. Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre” dat smelten betekent. De in de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te verdunnen met melk ontstond een soort kaassoep. Deze zou dan worden gegeten met wat men toen voorhanden had zoals aardappelen. Met het stijgen van de welvaart en betere bewaartechnieken raakte deze kaassoep in de vergetelheid. De juistheid van bovengenoemde wordt wel in twijfel getrokken omdat in die tijd kaas vooral een luxe product was.
Pas in de jaren zestig van de 20e eeuw is het verwarmen van kazen in Zwitserland opnieuw ontdekt. Vanwege de enorme diversiteit en kwaliteit van de kazen werd het een luxe maaltijd. Vanaf die tijd wordt kaasfonduen gedaan door stukjes stokbrood in de gesmolten kaas te dopen. De fondue wordt dan bereid met witte wijn.

Het moderne recept wordt gedacht afkomstig te zijn uit Zwitserland. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt verschillen per streek. Het zijn Gruyère/Vacherin – kaas in het Franstalig deel van Zwitserland, maar in het Duitstalige deel van Zwitserland wordt eerder Emmentaler gemengd met witte wijn. Naar smaak wordt ook wel knoflook, nootmuskaat, boleten, peper en kirsch toegevoegd.

Volgens sommigen is het laatste restje, de enigszins gekaramelliseerde laag op de bodem van de pan het lekkerste. In Zwitserland wordt het les réligieuses (de nonnen) genoemd.

In Nederland wordt kaasfondue ook wel gemaakt van Goudse kaas. In België altijd met Gruyère, Emmentaler of Comté en wordt er wel gevarieerd met bier in plaats van witte wijn.

Vleesfondue – Fondue Bourguignonne

Ook wel fondue Bourguignonne genoemd. Hierbij wordt vlees gedoopt in hete neutraal smakende plantaardige olie die goed verhit kan worden zoals bijvoorbeeld zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. Bij Koekenbier bieden we deze vorm van fondue in het vet niet aan maar bieden we alleen de fondue in groente- of visbouillon aan, in Zwitserland ook wel fondue Chinoise genoemd, dat zal ongetwijfeld te maken hebben met dit:

In China kent men een op fondue lijkend Bourguignonne/Chinoise gerecht, dat men huo guo (火鍋, letterlijk: ‘vuurpan’) noemt. Bij deze fondue worden vlees, vis, aardappelen of groenten met hulp van kleine of grotere metalen mandjes of eetstokjes gedoopt in hete bouillon. Zowel de voedingsmiddelen als de samenstelling van de bouillon kan wisselen naar gelang de streek in China waar de variant vandaan komt. De bouillon kan variëren van mild tot zeer pittig. In tegenstelling tot westerse fondue is het de bedoeling dat het voedsel in de bouillon wordt achtergelaten, er blijven dus geen mandjes in de fondue hangen. Wanneer het voedsel gaar is kan het uit de bouillon worden geschept met de mandjes. Bij het eten van huo guo dient men erop bedacht te zijn dat sommige voedingsmiddelen meer bereidingstijd nodig hebben dan andere. Ook is het belangrijk lepels en stokjes waarmee men de rauwe ingrediënten toevoegt gescheiden te houden van de stokjes waarmee men eet, ter voorkoming van voedselvergiftiging. Men kan ook eetgerei ontsmetten door het even in de hete bouillon te dopen.